Будівництво коптильні

Будівництво коптильніЩоб самостійно забезпечити себе різноманітними делікатесами, ви можете зробити у себе на дачі коптильню.

Для цього вам знадобиться наступне:

  •   дошки,
  •  бруси,
  • пакля,
  • молоток,
  • пила,
  • цвяхи.

Спочатку збирають основу коптильні. Для цього використовують брус. Збивають прямокутник заввишки два метри і шириною один метр. Його з трьох сторін максимально щільно обшивають дошкою. Щоб досягти найбільшої щільності, рекомендується використовувати підлогову дошку, тому що у неї йде з’єднання паз-ключ. В результаті ви отримаєте практично безшовну поверхню. Але якщо при використанні звичайної дошки таки залишилися невеликі щілини, їх треба щільно закрити паклею.

З четвертої сторони каркаса роблять двері. Для цього за розмірами отвору з дощок виконують щит. До щита кріплять ручку, клямку й петлі. Потім петлі прибивають до корпусу коптильні і навішують двері. Якщо двері закриваються недостатньо щільно, можна за їхню кромку зверху прибити складену в кілька разів щільну тканину.

Дах коптильні роблять дерев’яним двосхилим. Підлогу також дуже щільно забивають дошками. У даху виконують дерев’яну квадратну трубу. Головною особливістю цієї труби є наявність засувки. Тут можна встановити звичайну пічну засувку або виконати дерев’яну. Можна просто зверху на петлях приробити шматок дошки — вона буде служити своєрідними дверцятами для видалення диму.

Тепер приступаємо до виконання внутрішніх полиць. Тут, у відмінності від зовнішніх стін коптильні, потрібні досить широкі щілини між дошками (у 2см-3см). Крім полиць можна ще натягнути сітки. Тільки вони повинні бути виконані з нефарбованих натуральних матеріалів. Під полицями (просто знизу в їх тіло) вкручують або вбивають залізні крюки. Полиці зручні для копчення чогось великого (наприклад, стегенець), сітки — для риби, крюки — для невеликих шматків м’яса або великої риби.

Важливо! Вхідний нижній отвір слід виконати тільки після того, як буде готова піч. Тоді ви вже будете знати рівень, де цей отвір робити.

Збірка печі

Коптильня своїми рукаміВам треба підготувати:

болгарку,

лист металу (товщина його повинна бути не менше 4мм),

зварювальний апарат.

Спочатку лист металу розкроюють крейдою. У вас повинен вийти куб габаритами 50х50х50. Крім цього всередині куба треба буде вварити ще один лист, який розділить піч на дві частини. Його вваривают на 5см вище середини куба. Шов зварювання повинен бути цілісним, без щілин.

Тепер найбільш важливий етап. Піч буде мати два герметичних відділу. В одному з них будуть тирса, в іншому — топка.

У нижньому відділі збоку роблять отвір, вваривают в нього трубу, яка буде служити для виходу диму і, відповідно, тягою.

Аналогічно зверху вваривают ще одну трубу, оснащену коліном. Її підводять до коптильні.

Після цього в самій коптильні виконують дверцята для топки, а також відділу для коптильні. Прослідкуйте, щоб дверцята закривалися щільно. Зі сталевого дроту зробіть гачки, а збоку грубки — вушка для них.
Випробування коптильні

Будівництво коптильні на дачеВ відділ для тирси засипте тирсу абрикосового, вишневого або іншого фруктового дерева, затопите піч.

Розкладіть всередині коптильні м’ясо або рибку.

Закрийте на кришці коптильні вихідну трубу і почекайте, коли каганець прогріється, наповниться димом. Щоб контролювати процес, в стінку коптильні можна вмонтувати механічний термометр (тільки не ртутний або інший якийсь хімічний).

Коли температура підніметься до 600С, вихідний отвір, розташоване на даху, треба відкрити.

Після цього коптильня має попрацювати ще близько 30-40 хвилин.

Потім двері відкривають і дістають піддослідний продукт. Його колір повинен бути золотистим, а на дотик продукт повинен бути гарячим.

Якщо в ході роботи були виявлені щілини, їх треба усунути.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Проверка комментариев включена. Прежде чем Ваши комментарии будут опубликованы пройдет какое-то время.