Клеєний брус

kleenii_brusКлеєний брус застосовують для виготовлення стін дерев’яних будинків, крокв для даху, віконних і дверних прорізів. З бруса виготовляють лаги для підлоги. Брус зазвичай роблять з деревини хвойних порід (сосна, ялина, кедр), а також з модрини. Точність виготовлення бруса дозволяє швидко збирати будівельні конструкції. Перетин клеєного бруса в залежності від призначення може бути різною (170 * 200мм, 100 * 150мм, 150 * 150мм та ін), а довжина до 6 м.

Для виготовлення клееног бруса, кругляк висушують до вологості 9-10% і розпилюють уздовж на дошки. Ретельна сушка деревини усуває усушку при подальшій експлуатації бруса. Після видалення дефектів деревини, дошки склеюють по довжині і відбирають (калібрують) по довжині і ширині. Склеювання дощок по довжині проводиться встик по відфрезеровані в торці дошки зубчастому гребеню. Калібровані дошки товщиною 40мм (ламелі) склеюють під пресом у брус. Завдяки клейової технології виробництва, клеєний брус може бути отриманий будь-якої форми, перерізу і довжини. Для склеювання бруса використовують міцні меламінові, резорциновими, поліуретанові і ін клеї. Клеєний брус калібрується до заданого розміру, строгается і потім в ньому фрезеруються пази. Цей процес називається профілюванням. Зовнішня поверхня бруса строгается до першого класу чистоти, тобто до рівня євровагонки.

budinok_is_brusaКлеєний брус по міцності перевершує брус із цільного масиву у зв’язку з різним напрямком волокон деревини в ламелях, не змінює свою форму внаслідок відсутності внутрішньої напруги. Відсутність тріщин і знижена вологість клеєного бруса підвищує його теплоізолюючі властивості. У клеєного бруса практично відсутня всихання.

Клеєний брус має високу якість обробки поверхні і це скорочує витрати на опоряджувальні роботи. Якість бруса залежить від його сушіння, технології склеювання і якості вживаного клею. До недоліків клеєного бруса можна віднести його високу ціну.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Проверка комментариев включена. Прежде чем Ваши комментарии будут опубликованы пройдет какое-то время.