Мангал з цегли своїми руками

Мангал з цегли своїми рукамиЯке свято може обійтися без шашлику? Відповідь очевидна, хороші господарі просто зобов’язані пригостити гостей шашликом. Виникає резонне питання, на чому готувати цю страву? Як правило, для приготування використовується мангал. Мангали бувають різні: з каменю, цегляні, залізні. Розглянемо один з варіантів — мангал з цегли, зроблений своїми руками.

Як зробити мангал своїми руками

Перш ніж вивчити технологію виготовлення мангала, ви повинні знати, як робиться цегляна кладка. Якщо ви не знаєте, як це робиться, то доведеться спочатку оволодіти цим будівельним ремеслом. Найпростіший варіант — виготовити мангал, який буде повністю повторювати основу мангала із заліза. Для цього нам знадобиться обпалена цегла. Для того щоб визначити, чи добре вона обпалена, необхідно візуально знайти на поверхні цегли так звані «грижі». Визначити таку цеглу можна таким способом. Сама вона червоного кольору з сірими овальними плямами. Ось саме сіруваті плями і є не що інше, як перевитрата. Це говорить про те, що така цегла підходить для високих температур.

Мангал з цегли своїми рукамиНаступним кроком у виготовленні мангала своїми руками є приготування розчину. Очевидно, що звичайний розчин з піску та цементу не підійде, так як в цьому випадку кладка спочатку потріскається, а потім і зовсім розвалиться. Для нашої кладки з цегли будемо застосовувати розчин з піску і глини з розрахунку 30 відсотків піску і 70 відсотків глини. Перемішуємо пісок з глиною, додаючи в нього воду і замішуємо до такої консистенції, поки вона перестане розпливатися. Для перевірки ступеня готовності розчину, необхідно кельмою взяти трохи розчину і, завдавши його на гладку поверхню, дивитися не розпливається він у сторони.

На наступному етапі будемо починати робити кладку. Варто спочатку визначитися з розмірами. Стандартний мангал має розмір 30 на 60 сантиметрів. Але, як ви розумієте, це не обов’язково. Якщо ви плануєте готувати багато шашлику, то можна виготовити мангал побільше. Почати треба з виготовлення цегляного фундаменту. Висота фундаменту залежить від того, чи зручно буде стояти над ним кухареві. Як правило, його висота не перевищує 100 сантиметрів, нижній поріг не нижче 60 сантиметрів. Після фундаменту буде йти основна кладка у вигляді короба. Внизу короба з боків необхідно буде зробити кілька (5-6 буде достатньо) невеликих отворів діаметром 1 сантиметр, щоб була присутня тяга для вугілля. Висоту коробки робимо в одну, максимум дві цегли. Якщо зробити її дуже високою, то знадобиться багато вугілля для приготування шашлику. Внутрішня обробка й штукатурка мангала не знадобиться. Потім протріть мокрою ганчіркою шви, щоб видалити зайвий шар розчину.

Мангал готовий! Залишилося лише запросити гостей і насолодитися чудовим смаком шашлику, який ви приготували на цегельному мангалі, зробленому своїми руками.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Проверка комментариев включена. Прежде чем Ваши комментарии будут опубликованы пройдет какое-то время.