Піч

Автор: | 26 февраля 2012

pich

Піч являє собою пристрій, призначений для обігріву різних будівель або для отримання високих температур, необхідних у будь-яких технологічних процесах (випалу кераміки, випічка хлібо-булочних виробів, обробка металу, лабораторні дослідження і т.д.).

Залежно від конструкції піч може топитися за допомогою твердого (дрова, кам’яне, деревне вугілля, торф), рідкого (мазут, гас, нафта), газоподібного (природний газ) палива або за допомогою електрики.

Нижче ми розглянемо основні види печей, побудованих з цегли.

Прямоточна піч. Вона є найбільш простим варіантом печі. У такій печі є піддувало, куди надходить кисень необхідний для горіння дров. Повітря проникає в піддувало, потім піднімається вгору, проходить через колосник, де лежать гарячі дрова, а потім йде вгору в трубу. Стінки прямоточної печі повільно прогріваються і потім починають обігрівати приміщення. У такій печі самий низький ККД.

Канальна піч. Еволюційно таким типом печей є канальна піч (піч з оборотами). Сенс такої роботи печі полягає в тому, що дим направляється не відразу в трубу, а спочатку проходить по каналах печі, в бік, іноді вниз, а потім виходить в трубу, неабияк при цьому охолонувши і віддавши своє тепло печі. Подібна піч володіє набагато більшим ККД порівняно з прямоточною піччю і ККД тут залежить від кількості і довжини обертів.

Колпакова піч. Даний вид печі є таким, пізнішим етапом еволюції пічної справи. Принцип дії в подібних печах заснований на тому, що гарячий дим підіймається, заповнює замкнутий нагорі ковпак. Після того, як дим охолоне, він, витіснений вступникам знизу більш гарячим димом, опускається. Внизу ковпака є «подвертки», крізь які дим проникає в трубу або у другій ковпак, розташований відразу над першим. Колпаковий вид печі легше розтоплювати і вони набагато менше димлять при розпалюванні.

У печах ж канального виду джерелом тяги виступає прогріта труба. До тих пір, поки труба не прогріється — тяги не буде. Прогріти трубу складніше, тому й такі печі розтопити складніше, ніж колпаковий варіант.

Традиційно матеріалом для виготовлення печі служить цегла. Вже набагато пізніше з’явилися печі, виготовлені з металу — «буржуйки». Металеві печі набагато швидше можуть прогріти приміщення, але і по закінченні топки вони швидше і холонуть. Як правило, металеві печі бувають прямоточними, тобто мають більш низький ККД, ніж цегляні печі. Їх єдиною перевагою є те, що «буржуйки» можна придбати в магазині і вони досить легко встановлюються. Цегляні ж печі необхідно будувати на об’єкті і цим може займатися лише досвідчений професіонал.

Іншим важливим способом класифікації печей є поділ їх практичного застосування: банні і опалювальні побутові печі.

Побутовими опалювальними печами є: варильні печі, опалювальні печі, російські печі (оснащені подом — замкнутим всередині печі обсягом, що добре прогрівається, але в нього не потрапляє дим).

Різні функції побутових печей можна комбінувати, створюючи, приміром, варочно-опалювальні печі. Опалювальні побутові печі об’єднує те, що кожна з них нагріває що-небудь зовні.

Зовсім по-іншому працюють лазневі печі. Головним завданням банних печей є прогрівання каменів, що знаходяться всередині них. У зв’язку з цим печі з парогенератором по своєму пристрою відносять швидше не до побутових опалювальних, а до металургійних.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Проверка комментариев включена. Прежде чем Ваши комментарии будут опубликованы пройдет какое-то время.