Як правильно різати плитку плиткорізом?

Чим рівніше буде відрізана плитка, неважливо навіть куди її укладати — на стіну або на підлогу, тим красивіше буде кінцевий результат. Та й практичніше теж. Рівненький стик між сусідніми плитками, після заповнення розчином, перетвориться в акуратний шов, яким залишається тільки милуватися. Зрозуміло, що укладання цілих плиток в цьому плані не викликає питань, але практично завжди в ході роботи потрібні і шматочки плитки. Для цього її розрізають, використовуючи:

  • склоріз;
  • Ручний плиткоріз;
  • Електричний плиткоріз;
  • Болгарку.

При всіх перевагах кожен варіант має свої мінуси — після склоріза і болгарки зріз плитки найчастіше доводиться шліфувати, а електричний плиткоріз — задоволення не з дешевих. І тільки ручний варіант практично бездоганний. Він і зручний, і простий в експлуатації, і порівняно недорогий. За хвилину ви не поспішаючи «поділете» кахель на дві частини. Тому, знаючи, як правильно різати плитку плиткорезом ручним, можна вважати себе справжнім кахельщиком.

Що являє собою плиткоріз

Чисто зовні цей інструмент виглядає, як щипці на платформі. І дійсно він складається з:

  • підстави;
  • Напрямних з опорами;
  • Каретки з ручкою;
  • Лапки для розлому;
  • Ріжучого ролика .

Як правильно різати плитку ?

Функціонально плиткоріз нагадує склоріз, з тією лише різницею, що ролик, виконаний з твердого сплаву, тут набагато більше — воно й зрозуміло, різати — то доводиться інший матеріал. І точно так само, як у скла, ролик продряпує плитку в тій її частині, де має бути розлом.

Принцип роботи

Майстрам не складає труднощів швидко і рівно розрізати плитку. Для цього потрібно:

  • За допомогою лінійки розмітити місце розлому фломастером.
  • Покласти плитку на підставу таким чином, щоб ріжучий ролик сполучився з намальованою лінією.
  • Утримуючи плитку однією рукою, підняти ручку іншої так, щоб ролик торкнувся плитки на початку майбутнього розлому і з невеликим натиском тягнути ручку на себе. Одного проходу, як правило, буває достатньо для якісного зрізу.
  • При прошкрябуванні лапка-крило не тисне на плитку — заважає ролик, але коли різка закінчена, потрібно встановити планочку, що знаходиться на стрижні з ріжучим роликом, в нижню частину підстави плитки так, щоб тиск доводився десь на нижню третину плитки і, злегка надавав, вийняти з інструменту вже дві рівних деталі.

Як правильно різати плитку ?Деякі секрети

  • Коліщатко, яке використовується для нанесення риски повинно бути міцно прикріплено до свого місця маленьким болтом. Перед початком роботи необхідно перевірити надійність кріплення ролика, а інакше злам плитки буде нерівний.
  • Ще одна порада, як правильно різати плитку плиткорізом: використовуйте в роботі масло. Його слід нанести перед початком на коліщатку і спрямовуючу раму, але зовсім небагато, буквально кілька крапель.
  • Вибираючи плиткоріз, зупиніть вибір на тому, у якого каретка забезпечена підшипниками. Нехай він коштує трохи дорожче, ніж конструкція, у якої каретка надіта безпосередньо на напрямні, але зате і хід у такого інструменту легкий і м’який, і люфт відсутній, і ресурс значно більше.
  • Майте на увазі, що мінімальна ширина деталі, яку можна відрізати за допомогою ручного плиткоріза становить 5-6 мм. Тому, про всяк випадок, досвідчені майстри мають в арсеналі плиткорізи- кусачки.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Проверка комментариев включена. Прежде чем Ваши комментарии будут опубликованы пройдет какое-то время.