Як вибрати хорошу газову плиту для дому

Автор: | 25 августа 2015

У багатьох сучасних висотках взагалі не передбачено газове обладнання (швидше за все, через небезпеку витоку газу і подальшого вибуху), тому господиням нічого не залишається, як просто пристосуватися до електричного приладу. Однак там, де є можливість вибирати, важливо зробити правильний вибір газової плити.

По-перше, готуючи на газовій плиті, не потрібно чекати розігріву — страва вже відразу починає готуватися.

По-друге, приготовану страву можна сміливо залишати на газовій плиті, адже вимкнена конфорка його більше не гріє. Дуже зручно збавляти газ під час приготування їжі. Електричній плиті потрібен час, щоб охолонути, навіть якщо ви знизите температуру на панелі управління.

По-третє, газове обладнання не обмежує у виборі посуду, а «Tefal», як відомо, постійно думає про нас, випускаючи все більш нові вдосконалені сковороди і каструлі.

Всі ці достоїнства виділяють саме газові плити для повсякденного готування. Тому для кожної господині дуже важливо вибрати таку плиту, яка допоможе їй втілити в життя найсміливіші кулінарні проекти. А ще вона повинна відповідати всім параметрам сучасної побутової техніки. На що потрібно насамперед звертати увагу при виборі плити?

Вибираємо конфорки
Конфорка — головний елемент газової плити. Вона працює за допомогою форсунки — такого пристрою, який подає на поверхню конфорки газоповітряну суміш. Форсунки можуть відрізнятися діаметром отвору в залежності від типу використовуваного газу і сили тиску. Чим вище тиск газу, тим меншого розміру повинні бути форсунки.

Сучасні плити укомплектовані набором з форсунок різного діаметру. Великий розмір дозволяє готувати швидко, а на конфорках з меншим діаметром краще розігрівати або підтримувати температуру готового блюда.

Коли вдома є маленькі діти або старі батьки, то в цьому випадку рекомендується купувати плиту з газ-контролем — особливим пристроєм, який припиняє подачу газу, якщо з каструлі вибігла рідина і потрапила на конфорку. Це захистить вас і вашу сім’ю від витоку газу і можливого вибуху, тобто дасть додаткову гарантію безпеки. До того ж у таких конфорках легко знімати пламярассекатель і накладку, щоб утримувати в чистоті всі елементи.

А ще сучасні плити зможуть одночасно мати і газові, і електричні конфорки. Вони зручні там, де газ привізною, в балонах. У цьому випадку, коли немає можливості замінити балон, добре скористатися електрикою.

Як варильна панель краще?

Сучасні технології дають можливість господаркам підібрати плиту з різними видами варильної панелі:

емальований
з нержавіючої сталі
скляна
Яку ж вибрати? Цим питанням, можливо, задається кожна господиня, задумана змінити плиту. Для електричних приладів найчастіше як вручений поверхні використовується скло. Це дуже зручно — одразу можна витерти втік кави або витеклий суп.

Традиційно для газових плит вибирають емальовану варочну панель, яка виправдовувала себе ще в часи наших прабабусь. Сучасні технології дозволяють навіть вибрати колірне рішення. Таку поверхню досить легко чистити. Якщо не перестаратися з абразивними засобами, то на емалі НЕ БУДЕ подряпин. Іноді буває досить намочити засохлу накип, щоб через кілька хвилин просто стерти губкою або серветкою.

Нержавіюча сталь виглядає дуже стильно, особливо якщо вся кухня або квартира оформлена в стилі хай-тек. У довговічності їй теж не відмовиш. Тільки от очищати подібні поверхні досить важко. Іноді темні плями доводиться очищати спеціальними розчинниками. І хоча нержавейка не схильна до корозії і має високу хімічну стійкість, не можна гарантувати, що вона прослужить вічність. Втім, зараз за вічністю ніхто і не женеться. Можливо, років через 10-15 вам захочеться змінити газову плиту, а може бути, і всю кухню.

Найвишуканішим варіантом сучасної плити можна вважати поверхню із загартованого скла. Його виготовляють спеціально для цих цілей, тому воно відрізняється такими важливими якостями, як

міцністю
ударостійкістю
особливою стійкістю
А ще можна поекспериментувати з різноманітністю колірної гамми. Крім того, поверхня зі скла можна протерти відразу ж у процесі приготування, а значить, не буде нальоту. І все-таки важливо розуміти, що скло, навіть саме міцне, має властивість розбиватися. І якщо це станеться, то відновлювати плиту доведеться довго.

Як варіант, можна доглянути плиту зі склокерамічним покриттям. Але й тут вас підстерігає небезпека подряпати його убежавшей кавовою гущею або крупинками цукру. Тому з подібною варильною поверхнею потрібно бути завжди насторожі.

Зате у таких плит решітка більше нагадує підставку для каструль, а значить, її можна використовувати тільки на тих конфорках, які в роботі. При очищенні звичайного покриття доводиться прибирати решітку, що часто викликає роздратування. До речі, а от грати краще вибирати перевірену — чавунну. Виробники все частіше використовують сталь або якісь полегшені сплави, але така решітка швидко прогорає.

газова панель

Як вибрати духовку

Навіть якщо вам не подобається пекти пироги, а випічка тортів загрожує втратою стрункості, духовка просто необхідна для приготування таких страв:

запечене м’ясо всіх видів
курка гриль
запечена у фользі або відритим способом риба
суфле
запіканки
розсипчасті каші
плов
Список можна продовжувати нескінченно, адже запікання і гасіння — самі правильні способи приготування їжі. І якщо овочі, зварені в пароварці, майже не мають смаку, а значить, не викликають бажання їх їсти, то ті ж овочі, запечені просто зі спеціями, та ще за допомогою гриля, можуть бути навіть запропоновані до святкового столу.

Сучасні виробники побутової техніки пропонують газові плити не тільки зі звичною газовою духовкою, але і з духовими шафами, працюючими на електриці.

Сучасна газова духовка може бути оснащена:

декількома режимами нагріву
вентилятором
газовим грилем
примусовою циркуляцією повітряних потоків
Кожна з цих функцій, звичайно, вимагає навчання, зате освоївши ці «примочки», можна стати неперевершеним кулінаром.

Все частіше в нових кухнях господині намагаються придбати окремо варильну поверхню з газовим постачанням, а для запікання вибирають електрична духова шафа. Так як в ньому є кілька видів нагріву, то, змінюючи режим і температуру нагрівання автоматично за допомогою багатофункціонального вентилятора, можна добитися великих успіхів в кулінарії.

Отже, кожен може вибрати газову плиту у відповідності зі своїми смаками та уявленнями про цей побутовий приладі. Вона повинна відповідати і технічним параметрам, адже підключення до газу здійснює тільки спеціальна газова служба. Але в будь-якому великому магазині вам завжди допоможуть зробити подборнеобходімого тільки вам газового обладнання — Плити з безліччю функцій, таймером, підсвічуванням і всіма іншими опціями, щоб зробити ваше перебування на кухні приємним проведенням часу.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Проверка комментариев включена. Прежде чем Ваши комментарии будут опубликованы пройдет какое-то время.